fbpx
Meni Zapri

Prezračevanje stanovanja pozimi

Zračenje prostorov v zimskem času

Prezračevanje stanovanja

Prezračevanje stanovanja pozimi je izjemnega pomena za kakovost zraka v našem stanovanju. Pozimi, ko so dnevi krajši, se v stanovanju zadržujemo še več kot običajno v toplejših mesecih. To poleg ogrevanja zelo vpliva na kakovost zraka v prostorih v katerih se zadržujemo. V našem stanovanju je zato v tem času manj kisika in večja stopnja različnih kemičnih in bioloških emisij. Emisije v stanovanju nastanejo zaradi osnovnih življenjskih dejavnosti, kot je dihanje, kuhanje, ogrevanje, sušenje perila, kajenje, ipd..

 

 

Razlika med zrakom poleti in pozimi

Poleti je zunanji zrak topel in vlažen, medtem, ko je pozimi zunanji zrak hladen in suh. Zato se prezračevanje stanovanja v zimskih mesecih razlikuje od prezračevanja v poletnih mesecih. Poleti je namreč pomembno, da s prezračevanjem v stanovanje ne spustimo preveč zraka, ker je le-ta topel in vlažen. Pozimi pa je svež zunanji zrak suh in kot tak izredno dobrodošel za nadomestitev postanega zraka v naših prostorih. Moramo pa biti izredno pozorni, da zaradi tega, ker je ta zrak tudi hladen, temperature v prostorih s tem ne znižamo preveč. To bi namreč lahko pomenilo večji, namesto manjši strošek pri ogrevanju. 

 

Pozimi je zelo pomembno, da okna odpiramo pravi čas in na pravilen način.

 

Razlika med sistemi odpiranja oken

Običajno imajo vsa okna standardno vgrajen kombiniran način vrtljivo-nagibnega odpiranja okenskih kril. Okna je zato možno odpirati na dva različna načina. Na nagibni način oziroma na kip in na vrtljiv način oziroma na stežaj.

Pri nagibnem načinu odpiranja je krilo na zgornji horizontali odmaknjeno od okvirja od 2 do 12 cm. Pri vrtljivem načinu odpiranja pa se krilo od okvirja odmakne na eni od vertikal in se odpre na stežaj. Na mestu, kjer je krilo odmaknjeno od okvirja je ustvarjen neprekinjen dotok zunanjega zraka v prostor. 

 

Kako prezračevati stanovanje pozimi

 

Pri nagibnem odpiranju je dotok zraka v prostor bistveno manjši in počasnejši, kot pri vrtljivem odpiranju. Zračenje prostorov v zimskem času zato z nagibnim odpiranjem ni priporočljivo. Prav tako se pri nagibnem odpiranju stena oziroma del nad oknom lahko precej ohladi. Vodna para iz zraka lahko zato na teh hladnejših površinah ustvari kondenzacijo, kar pa lahko privede do nabiranja plesni. 

Prezračevanje stanovanja pozimi je najbolj priporočljivo s prezračevanjem po navzkrižnem sistemu z dvema nasprotnima oknoma, vrtljivo na stežaj. 

Pozimi tako takšni okni odpremo vrtljivo na stežaj trikrat na dan po 5 minut. 

V tem času v prostor vstopi zadostna količina svežega zraka. Obvezno to naredimo takrat, ko so grelna telesa v prostorih ugasnjena (zjutraj in zvečer) ali jih takrat za čas zračenja ugasnemo.

Prezračevanje stanovanja pozimi

Zračite pravilno in si zagotovite zdravo in kakovostno bivanje.

Matej Ivanušič s.p.

Cesta talcev 10

4220 Škofja Loka